Als de lente komt, dan… is er geen betere plek dan Amsterdam. Hier hangt het voorjaar niet alleen in de lucht; ze is overal. Van de bloemenzee in de Keukenhof tot picknickende gezinnen in het Vondelpark, het is de lente ten voeten uit. En aangezien Amsterdam momenteel (nog) niet overspoeld is door toeristen, is het juist nu fijn om er tijd door te brengen. Met reserveringen voor vaste tijdstippen en beperkte bezoekersaantallen in de Keukenhof zijn er hectares ruimte om veilig te ontspannen. Pak die groeiende reisdrang aan op vijf van de beste buitenplekken in en rond Amsterdam.

1. De bloemrijke Keukenhof

Meisjes in bloemenjurken poseren voor een foto tussen de tulpen van de Keukenhof.

Het leven is niet altijd rozengeur en maneschijn. In de Keukenhof ruik je namelijk ook de perken met tulpen, narcissen en hyacinten! Met meer dan zeven miljoen bloemen is het de grootste tuin in zijn soort ter wereld, en met 30 afwisselende plantenshows is er iets te zien voor het hele gezin. Niet slecht als je je bedenkt dat het park in de 15e eeuw begon als moestuin. Gravin Jacoba van Beieren verzamelde er groenten voor de keuken van Slot Teylingen. Tegenwoordig beslaan de tuinen maar liefst 32 hectare. In 2020 bleef het park gesloten in verband met COVID-19, maar liet het wel een spectaculair virtueel schouwspel zien. Dit jaar hopen ze vanaf 30 april weer open te gaan voor een periode van zeven weken, mits de COVID-situatie het toelaat. De ticketverkoop verloopt zonder contactpunten en bezoeken zijn gebonden aan een tijdslot, zodat je je geen zorgen hoeft te maken over drukte. Kies het voorrangsticket om je tijd te reserveren. Wees er wel snel bij: het duurt maar tot de eerste week van april! Wil je nu al een voorproefje van de natuur zien, bekijk dan de spectaculaire video’s.

2. Het schilderachtige Giethoorn

Mensen varen op boten door de grachten van Giethoorn, Nederland.

Stroomafwaarts, buiten de drukte van de hoofdstedelijke grachtengordel, vind je een ander kanalenstelsel dat zeer de moeite waard is. Het pittoreske Giethoorn ligt in de buurt van nationaal park Weerribben-Wieden in Overijssel. Met zijn huizen met rieten daken is het dorp een ansichtkaart uit vervlogen tijden. De beste manier om op verkenningstocht te gaan is natuurlijk met de kano. Onderweg kom je langs mysterieuze bossen en bloemrijke weiden. Hou wel je camera in de gaten… niet in het water laten vallen!

3. De historische Jordaan 

Een jongen en een meisje kletsen en hebben het gezellig bij de gracht in de Jordaan, een populaire buurt in Amsterdam, Nederland.

Met zijn moderne kunstgaleries en glamoureuze restaurants is de Jordaan eigenlijk een heel chique buurt. Maar wellicht roept de naam ook nog associaties op met de volksbuurt die bekend stond om links activisme? Wandel met een gids door de charmante straten en ontdek dat de geschiedenis hier voor het oprapen ligt. Niet alleen zat Anne Frank er ondergedoken, het is ook de plek waar Rembrandt zijn laatste dagen doorbracht. Met haar groene straten heeft de wijk ook een toepasselijke naam, vermoedelijk van het Franse jardin ofwel tuin. De perfecte plek dus voor een drankje in de lentezon.

4. Het groene Vondelpark

Veel mensen zonnebaden bij het meer in het Vondelpark, Amsterdam, Nederland

Als je de drukte wilt ontvluchten is het Vondelpark altijd een goed idee. Het is het grootste park van de stad en je hebt er behoorlijk wat ruimte. In de zomer is er live muziek en wordt er gebarbecued. De beste manier om je te verplaatsen is natuurlijk met de fiets. En de naam, ter ere van dichter Joost van den Vondel, is niet de enige creatieve connectie. Verscholen tussen de bomen en vijvers vind je er ook sculpturen, waaronder de vis van Pablo Picasso. Als je een artistieke kant hebt, is er geen betere plek om inspiratie op te doen.

5. De chique Gouden Bocht 

Boten varen door de gracht langs gebouwen uit de 17e eeuw in de Gouden Bocht in Amsterdam, Nederland.

Je hebt de bloemen gezien en een geschiedenisles gehad. Wat nu? Het is tijd om de lucht ‘s avonds goud te zien kleuren in de Gouden Bocht. Dit gedeelte van Amsterdam werd zo genoemd omdat het de rijkste postcode was, en een weelderige plek is het zeker. Er is geen betere manier om de romantiek van de grachtengordel op te snuiven dan tijdens een avondrondvaart. Kabbel langs de ‘dansende huizen’ met een flûte champagne in de hand. Ook al ben je in Nederland, het zal voelen alsof je op vakantie bent.

Ontvang reistips en inspiratie direct in je inbox. Meld je aan voor de nieuwsbrief.

Comments

comments