Winterfestiviteiten hebben iets magisch. Het seizoen kent vele tradities en vieringen en heeft altijd iets sprookjesachtigs. Op deze 8 bestemmingen over de hele wereld ontdek je de winter op haar best.

1. Vier Sint-Nicolaas eens in Duitsland

Twee vrouwen op een kerstmarkt

Als het eenmaal december is, eren steden door heel Duitsland weer de gezellige winterse tradities. Op onze Sinterklaasavond, 5 december dus, zetten ook Duitse kinderen hun schoen. Zij doen dat bij de voordeur, in de hoop dat Sint-Nicolaas er snoep, mandarijnen of geld in stopt. Nip aan een beker glühwein en geniet van de feestelijke kerstmarkten, zoals de beroemde Striezelmarkt in Dresden. De winter is dé tijd om Duitsland op rustige wijze te verkennen. Ontdek de geheimen van München tijdens een wandeltour of sjees door Berlijn met een Segwaytour. Voor de ultieme winterwonderlandbeleving moet je natuurlijk bij Slot Neuschwanstein zijn. Dit sprookjeskasteel is nóg mooier onder een laagje sneeuw.

2. Zoek het licht op in India

Close-up van handen die kaars vasthouden in verlichte nachtclub

Diwali, het traditionele lichtfestival, vindt elk jaar plaats in oktober of november, afhankelijk van de maancyclus, in India. Lichten en lampen worden binnen- en buitenshuis aangedaan om het innerlijke spirituele licht dat het donker verjaagt te symboliseren. Een uitgelezen kans dus om historische steden als Udaipur, Delhi en Mumbai te verkennen. Een schot voor open doel natuurlijk, maar geen reis naar India is compleet zonder een bezoek aan de Taj Mahal. Dit monument werd in de 17e eeuw gebouwd op bevel van grootmogol Shah Jahan als eerbetoon aan zijn vrouw. Het staat vandaag de dag nog steeds bekend als een van de meest romantische bezienswaardigheden ter wereld.

3. Bezwijk voor zoete broodjes in Spanje

Spanje komt tot leven in de winter. En als je je bezoek laat samenvallen met Driekoningen op 6 januari, kun je deelnemen aan de festiviteiten. Het beste daarvan is het eten van roscón de Reyes: zoete, ringvormige broodjes met amandel en gekonfijte vruchten. Kinderen krijgen dan ook cadeautjes van de drie koningen als onderdeel van de Spaanse kerstviering. Beleef de magie zelf met het verkennen van de gotische wijk van Barcelona, voordat je een bezoek brengt aan de Sagrada Família. Deze door Gaudí ontworpen kathedraal is nog steeds niet helemaal af, maar de glas-in-loodramen zullen je helemaal tot rust laten komen. Ga je naar Sevilla? De Moorse Alcázar mag je zeker niet missen. Ben je in Madrid? Ga dan zeker naar het Koninklijk Paleis.

4. Ontdek Toji in Japan

De winterwende, in Japan Toji genaamd, is de kortste dag van het jaar. Ookal is Toji kort, ze kent vele tradities. Wat dacht je van een warm bad met yuzu (citrusfruit) erin en gerechten bereid met winterpompoen? Je kunt ook kiezen voor andere Japanse tradities, zoals een theeceremonie in Kyoto. Duik in de wereld van de samurai of leer lokale gerechten bereiden tijdens een kookles. Voor een echt onvergetelijke winterbeleving kijk je toe hoe de sneeuwapen in de Zenkoji-tempel in Nagano in het warme water baden.

5. Ontwijk de heksen in Oostenrijk

Kinderen overal ter wereld worden er met kerst aan herinnerd om lief te zijn. Maar in Oostenrijk pakken ze dat net iets anders aan. Volgens de legende worden ondeugende kinderen gestraft door een legendarisch figuur genaamd Krampus. In de winter gaan mensen verkleed als Krampus, heks of duivel en lopen door de straten bij wijze van griezelige, maar geinige kerstviering. Had je toch een iets rustiger wintervakantie in gedachten? Alternatieven zijn een wandeltour door Salzburg of een adventconcert. Sprookjesachtige manieren om Wenen te zien zijn een tour per paardenkoets en een wandeling door de paleistuinen van Schloss Schönbrunn. Warm jezelf daarna op met een tour door een van de beroemde Weense koffiehuizen.

6. Beleef carnaval in Slovenië

In Slovenië koesteren ze een aantal fascinerende eeuwenoude wintertradities. Tijdens carnaval jagen mannen in traditionele klederdracht en kleurrijke hoeden met behulp van een zweep de winter weg. Ze worden gevolgd door monsterachtige figuren die kurenti heten, te herkennen aan de stierenhoorns, schapenvachten, maskers en riemen met koeienbellen. Het wil tijdens deze festiviteit nog wel eens koud zijn, dus om op te warmen drinkt men schnaps na de parade. Als je eenmaal een Sloveens carnaval hebt meegemaakt, verken daarna Ljubljana door middel van een stadstour. Vergeet ook niet het traditionele eten en de lokaal gemaakte wijnen te proeven. Een ander hoogtepunt is het schitterende Meer van Bled in de Julische Alpen.

7. Eer Sint-Lucia in Zweden

Het midwinterlichtfestival in Zweden is vernoemd naar Sint-Lucia van Syracuse, die leefde in de 3e en 4e eeuw. Op 13 december gaan kinderen gekleed in het wit en dragen ze verlichte kransen op hun hoofd. Dat luidt het begin van het kerstseizoen in en brengt hoop en licht. Na de parade wordt er peperkoek en saffraanbroodjes gegeten. Het is een typisch Zweedse ervaring die je je lang zult herinneren. Blijf wel nog even hangen nadat je de parade hebt meegemaakt. Ontdek bijvoorbeeld de hoogtepunten van Stockholm tijdens een kerstwandeling of kom meer te weten over de Vikingen. Ben je avontuurlijk aangelegd? Kajak dan door de archipel en beloon jezelf daarna met traditionele lekkernijen tijdens deze foodtour.

8. Haal de hulst tevoorschijn in Ierland

Ierland kent vele wintertradities. Sterker nog, de kersttraditie van het huizen versieren met rode en groene hulst en klimop komt hier vandaan! De winterwende is een mooie tijd om Ierland te bezoeken, want op de kortste dag van het jaar is er eigenlijk maar een place to be. In Newgrange, ten noorden van Dublin, vind je een grafheuvel die meer dan 5.000 jaar oud is. Tijdens de kortste dag van het jaar komt er via een kleine opening licht naar binnen. De tombe heeft dan iets mysterieus en magisch, een herinnering die je lang bij zal blijven! Bij de Ieren zit je altijd goed als je op zoek bent naar wat craic, zelfs in de winter. Verken Dublin met een wandeltour en je zult de levendigheid van de stad voelen. Andere fijne opties zijn het proeven van Ierse whiskey in Dublin en Cork. Of warm heerlijk op na een hike langs de kust met een kom niet te versmaden traditionele chowder

Comments

comments