Vermaarde musea en galeries bezoeken is een goede manier om lokale cultuur te snuiven. Maar als je vakantie viert met je gezin staan kunstmusea, zelfs de hoogst gewaardeerde, misschien niet hoog op de bucketlist van je kinderen. Hoewel veel van ‘s werelds beste galeries niet direct zijn ontworpen met kinderen in het achterhoofd, zijn er tal van manieren om ervoor te zorgen dat ze zich vermaken. Hier zijn 5 tips om de kids tevreden te houden tijdens een museumbezoek.

Geef ze een kaart en laat ze meeplannen

twee meisjes kijken naar een model van een oud schip

De beste manier om een kunstgalerie leuk te maken voor kinderen is om ze te betrekken bij de manier waarop je gaat verkennen. Ga, van tevoren of net nadat je het museum bent binnengegaan, met ze zitten en leg ze alle zalen uit en de stukken die er zijn. Vraag wat zij interessant vinden en zeg dat je hulp nodig hebt met het uitstippelen van de ontdekkingsroute. Je kunt ze ook carte blanche geven en je door hén laten leiden.

Om er zeker van te zijn dat je niets mist, kun je vertellen welke zalen of kunstwerken jij graag wilt zien en hen de volgorde laten bepalen. Vergeet tijdens je bezoek niet om de interessantste werken uit te leggen en te vertellen wat de kinderen daarna kunnen verwachten. Want hoewel ronddwalen in een museum misschien jouw droom is, is het waarschijnlijk minder spannend voor hen.

Boek je tickets van tevoren om de rij te omzeilen

Een jongetje met een zwart T-shirt probeert een schilderij aan te raken

Wachten in de rij is, zelfs voor de meest geduldigen onder ons, geen pretje. Voor de kleintjes kan het zelfs hun hele dag verpesten. Begin je galeriebezoek met kinderen goed en vermijd de lange rijen door thuis al tickets met voorrangstoegang te kopen. Tickets met tijdslot, die je op een bepaald tijdstip toegang geven, zijn ook een goede oplossing. Zo kun je op komen dagen, eenvoudig naar binnen lopen en je op je kunstjacht storten.

Maak er een spelletje van

Gevonden! Een meisje staat voor een dinosaurusfossiel

Elk museum heeft zijn meest gewaardeerde werken, en dat zijn waarschijnlijk ook de stukken waar je speciaal voor gaat. Deze staan vaak aangegeven op de gratis plattegrond van het museum. Als je niets aan het toeval wilt overlaten kun je natuurlijk ook je eigen kaart meenemen. Laat de kinderen elk werk zoeken alsof het een speurtocht is. Geef ze een kleine beloning als ze ze allemaal hebben gevonden (“Exit through the giftshop!”) en je bent ongetwijfeld met een betrokken galeriebezoeker op pad.

Pauzeer goed en pauzeer vaak

een in geel gekleed jongetje

Ongemakkelijke kinderen zijn geen blije bezoekers (laten we eerlijk zijn: dat geldt voor iedereen), dus vergeet niet om veel pauzes te nemen. Kies de zalen waar jij wat langer wilt blijven hangen om daar je kinderen uit te laten rusten. Maak gebruik van de cafés en restaurants voor snacks en water. Pauzes zijn een goed moment om samen te plannen en uit te leggen wat de volgende zalen te bieden hebben. Bovendien is dit de enige plek waar je een hapje kunt eten zonder in de problemen te komen. Eten en drinken is in musea immers over het algemeen verboden.

Kies een tour die kindvriendelijk is

een gids in het Vaticaan laat een jongetje zien hoe het schilderij gemaakt is

Soms is de beste manier om belangstelling voor kunst op te wekken, voor zowel kinderen als volwassenen, om het aan de experts over te laten. Museumgidsen zijn de aangewezen personen om de betekenis van belangrijke werken uit te leggen. Veel musea, van het Openluchtmuseum in Rome tot het Susannah Place Museum in Sydney, bieden rondleidingen die speciaal zijn ontworpen voor bezoekers die nieuw zijn in de kunstwereld. En we weten bijna zeker dat ook jij iets nieuws zult leren tijdens zo’n tour!

Bekijk een kindertour door de Vaticaanse Musea

Bekijk, om een voorproefje te krijgen van hoe boeiend (en informatief!) een museumtour voor kinderen kan zijn, onze Vaticaanrondleiding en -quiz voor kinderen, geleid door officiële gids Alessandra. Zij gidst de razend populaire Vaticaan en Sixtijnse Kapel-kindertour met voorrang in Rome. Let wel, deze video is momenteel alleen in het Engels beschikbaar.

Leer de beroemdste werken van het museum kennen, ontdek de fascinerende verhalen achter de Romeinse goden en waan je in de Romeinse tijd dankzij verhalen over oude gebruiken. Krijg een voorproefje van hoe musea voor kinderen kunnen zijn en doe inspiratie op voor toekomstige uitstapjes.

Deze virtuele tour is samen met de fantastische Alessandra gemaakt als onderdeel van onze Haal de wereld in huis-serie. Bekijk voor meer inspirerende content voor kinderen onze 7 reisactiviteiten die kinderen thuis kunnen doen of deze aardrijkskundespelletjes om samen te spelen.

Ontvang reistips en inspiratie direct in je inbox. Meld je aan voor de nieuwsbrief.

Comments

comments